272015мар.

Какво трябва да знаем за кариеса?

Повечето хора свързват посещението при зъболекаря с неприятни усещания, болка и разходи. Истината е, че поддръжката на Вашата усмивка и зъби до голяма степен зависят от редовното посещение при стоматолога. Периодично посещение може да означава само преглед, направата на пломба или почистване на зъбния камък. Препоръчвам да се прави на всеки шест месеца. Отлагането на прегледите може да доведе до много по-сериозни последици, а понякога дори и до загуба на някой от зъбите Ви. Вижте как се развива един кариес, когато не се лекува навреме:

1ПРЕГЛЕД

profilaktichen_pregled

Описание: Профилактичен преглед всеки пациент трябва да прави два пъти в годината. При преглед се установява зъбният Ви статус и при необходимост се предписва лечение.
Цена*: 10 лв.

  1. КАРИЕС

karies

Описание: Първото неприятно нещо, което може да се случи във Вашата уста е образуването на кариес (дупка в зъба), причинен от деминерализация на зъбното покритие.
Симптоматика: Усещате болка при консумацията на студени и сладки храни
Лечение: Премахване на възпалената тъкан и поставяне на обтурация (пломба)
Цена*: 55-70 лв.

  1. ПУЛПИТ

    pulpit
    Описание: Когато имате кариес и не отидете навреме на зъболекар, за да бъде излекуван, той прераства в пулпит. Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа.

Симптоматика: Пулпитът много често преминава безсимптомно и ако не се лекува води до периодонтит.
Лечение: Премахване на възпалената тъкан от кореновите канали, дезинфекция на каналите и запълването им със специален цимент.
Цена*: Само лечението, без обтурацията е 40-120 лв, в зависимост от броя на каналите. Като се добави и пломбата цената става между 100-200 лв.

  1. ПЕРИОДОНТИТ

periodontit

Описание: Периодонтитът е възпаление на зъба, на неговите корени и на тъканта около зъба. Това е възпаление, което ако не се лекува, може да доведе до загуба на зъба. Самото лечение крие много рискове и не винаги е успешно.

Симптоматика: Да протече хронично и безсимптомно или остро и бурно с подуване

Лечение: Бавно и трудно

Цена*: 60-180 лв. и повече, в зависимост от необходимите манипулации и броя на каналите.Тази цена е само за лечението на периодонтита, включително запълване на каналите, без обтурация.

Както сами виждате профилактичните прегледи Ви спестяват много време, разходи и най-вече човъркането с бръмчащите наконечници на зъболекаря, което много често може да бъде болезнено и неприятно. Затова за да запазите зъбите си здрави максимални дълго е важно навременното и периодично посещение при зъболекар.

Искрено Ваша, д-р Вася Стойнева


Отговорете

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Желаните полета са маркирани *