32015апр.
Правилно подреждане на зъбите при децата

Правилно подреждане на зъбите при децата

Д-р Андонова съветва:

Всички знаем колко е важна усмивката. 
Факт е, че всички ние искаме нашите деца да раздават своите чаровни усмивки без притеснение. В тази тема засягам проблема с изкривяването на зъбите при смяната на млечни с постоянни и липсата на място на челюстта.

Лингвалната пластинка, или познатите на всички ни зъбни апаратчета, представлява ортодонтски апарат, който може да се използва за лечение на почти всички ортодонтски деформации във всяка една възраст, но най-голямо приложение има при лечение на деформации в смесено съзъбие до навършване на 12 години. Под смесено съзъбие имам предвид смесването на млечни и постоянни зъбки при децата.

retainers21

Най-голям ефект от зъбното апаратче има на 8-9 години. В тази възраст детето расте, лицевият скелет расте, челюстите нарастват. Това позволява особено в горна челюст (като се използва разширението на небцовия шев) да се постигне едно значително разширение на челюстите, което от своя страна да доведе до освобождаване на място за подреждане на зъбите. 


Лингвалната пластинка (апаратче) влияе не само на зъбите, но и на челюстите!

IMAG010

Това не може да се постигне при лечение с брекети в една по-късна възраст и затова освобождаването на място при лечение с брекети най-често се постига с изваждане на зъби (най-често 4 премолари) или трипинг (изпиляване на апроксималните (страничните) повърхности на фронталните (предни) зъби). Ето защо е много важно една ортодонтска деформация да се диагностицира навреме.

Препоръчвам на родителите, които имат съмнение в правилното подреждане на зъбките на техните деца, непременно да посетят ортодонтски кабинет и да се консултират с ортодонт в ранна детска възраст около 8 години.

Оставам на разположение за Вашите въпроси и запитвания.

Искрено Ваша, Д-р Силвия Андонова