252016ян.
Как да си изберем зъболекар в 3 стъпки?

Как да си изберем зъболекар в 3 стъпки?

Продължавате ли да си измисляте нови и нови причини, за да избегнете посещението при зъболекаря?
Това е напълно нормално, не сте само Вие 😉

Имайте предвид, че по-голямата част от населението в България има огромни проблеми със зъбите. Редовното посещение при стоматолог, (препоръчително два пъти годишно) ще ви спести не само пари, доста болка, но и доста по-сериозни последици, като сърдечни заболявания, инсулти, инфекции и много други.

Ето 3 стъпки, с които да преодолеете нежеланието си за ходене при зъболекар:

1. Изберете стоматолог на когото имате доверие! Ако все още нямате такъв, попитайте свои приятели за препоръки. Задължително се поровете в интернет, за да получите по-подробна информация за въпросния лекар и си създайте впечатление за него и начина му на работа. Много е важно да търсите информация за самия стоматолог, а не за клиниката или кабинета, в който работи. Зъболечението е индивидуална услуга и трябва да изберете личността, а не институцията,така както избирате личния си лекар. Факт е, че само споменаването на думата „зъболекар“ за много хора предизвиква асоциация на страх. Едни се страхуват от болката, други от шума на машинките или от миризмата, но истината е че ако срещнете зъболекар, който истински Ви изслушва и го е грижа за Вашето състояние, страховете постепенно ще се стопят.

2. Бъдете честни! Много пациенти взимат различни успокоителни медикаменти преди посещението си при зъболекаря, но това може да бъде доста рисковано. Не го правете. При едни добри взаимоотношения, най-добрата политика е честността. Затова споделете своите страхове с Вашия зъболекар, обяснете му какво Ви притеснява и защо чуствате психологически дискомфорт от посещенията си при стоматолог. Добрият лекар ще Ви помогне да преодолеете страховете си.

3. Възползвайте се от новите технологии! Съвременната медицина предоставя достатъчно възможности да изживеете безболезнено всички манипулации, без странични ефекти. Възползвайте се! Още докато си запазвате час попитайте за начините на обезболяване, които използва зъболекарят.

Искрено Ваша,
Д-р Вася Стойнева