92015дек.
За и против професионалното избелване на зъбите?

За и против професионалното избелване на зъбите?


Времето, храната, тютюнопушенето, различни медикаменти, възрастта и други фактори често водят до потъмняване на усмивката, но за щастие модерната стоматология вече предлага безвредни, лесни и достъпни методи, с които можем да върнем блестящата перлена усмивка на нашите пациенти.

По-белите зъби въздействат не само върху вашата по-красива визия, но влияят и психологически като ви карат да се чуствате по-млади и самоуверени. Професионалното избелване в стоматологочния кабинет трансформира потъмнялата и матова усмивка, възстановява яркостта и вдъхва отново живот. Корегира кафявото и жълто оцветяване на зъбите и премахва петната на хора от всякаква възраст.

Това което винаги съветвам пациентите е, задължително да използват професионално избелване, тъй като на пазара вече има прекалено много козметични продукти с недоказан произход, които могат да доведат до сериозни последствия и дори увреждане на зъбния емайл.

Трябва да знаете, че зъбите с жълт отенък се повлияват много добре, кафявите не толкова добре, а тези със сиви отенъци търпят минимална промяна. Също така, ако имате коронки, фасети или фотополимерни пломби, те също няма да променят цвета си и след избелването ще трябва да ги подмените. Избелването няма да доведе до добър ефект, ако зъбите ви са увредени от лекарствени препарати или някакъв вид травма.

Най-общо избелването е козметична процедура, при която свободните радикали на кислорода от активни вещества (най-често карбамидпероксид, хидроксипероксид) осъществяват окисляване, а с това и обезцветяването на различни наслагвания в емайла на зъбите. Това връща белия цвят на зъбите. Избелващите агенти не разрушават по никакъв начин зъбния емайл, а само извличат органичните оцветители от емайла и дентина, което го прави безвредно.

Искрено Ваша,
Д-р Вася Стойнева