212018авг.

Еластични протези – новият избор при липсващи зъби

Еластични протези – новият избор в протетичното зъболечение

Загубата на зъби причинена от заболяване или травма не означава, че задължително трябва да се сбогувате с идеята за привлекателна усмивка. Възстановяване с мостова конструкция /при наличие на последни зъби/, твърди протези и зъбни импланти са опции, които могат да заменят загубените Ви зъби. Протезите са краен, но ефективен вариант.

Видове Протези

Те могат да бъдат от акрилна пластмаса или от новите еластични материали: Thermosens или iFlex. В тази статия ще обърнев внимание на еластичните протези, които са хит в протетичното зъболечение през последните няколко години. Те са подходящи за пациенти, които имат липсващи крайни зъби, частична загуба на зъбите, загубили са зъби преди много време или слагат протези за първи път.

Проблеми С Обикновените Пластмасови Протези?

Еластичните протези помагат да се избегнат много проблеми, които стандартните протези причиняват. Твърдите протези изработени от пластмаса отнемат време преди пациентът да свикне с тях. Освен че е необходимо да свикне с тях, пациентът също така трябва да се научи как да ги задържа на място с бузите и езика си. В началото стандартните протези причиняват болезненост и раздразнение, и пациента трябва да се научи как да ги почиства внимателно, за да избегне счупване.

Предимства На Гъвкавите Протези

Гъвкавите протези осигуряват решение за пациенти, които не могат или не искат да носят стандартни протези. Най-очевидното предимство е, че не са чупливи. Вероятността да се счупят при падане е много малка. Британската Асоциация на Клиничната Дентална Технология представя още няколко предимства:

  • Те се прилепват плътно към венците и не се нуждаят от лепило за протези или метални скоби, за да ги задържат на място.
  • Материалът се изработва в 5 цвята и придава естетичен и естествен вид.
  • Свикването с тях е бързо и лесно, особено за пациенти, които за първи път слагат протези
  • Изработката им отнема по-кратко време в сравнение с обикновените протези.

Статия публикувана в IOSR Journal of Dental and Medical Sciences /Вестник на денталните и медицински науки/ споменава за още предимства на тези специализирани меки протези. Комфортът е огромно предимство и пациентите често намират дъвченето за по-лесно. Някои пациенти са алергични към акрилна пластмаса, никел или други материали използвани в стандартните твърди протези, а някои имат трудности да си отварят устата по-широко с тях. За тези пациенти еластичните протези са единствен вариант. Препоръчваме ги и на пациенти, които са с липсващи зъби от много дълго време.

Недостатъци на Еластичните Протези

Въпреки че няма вероятност меките гъвкави протези да се счупят при падане, все пак пациентите трябва да ги почистват внимателно. Еластичната основа при тях е по-предразположена към образуване на бактерии. За да ги запазите по-дълго време свежи, вадете меките протези всеки ден и ги почиствайте с четка за зъби и топла вода.

Ако се интересувате от меки протези, не се колебайте да ни се обадите:
Д-р Вася Стойнева
0888 257 496