Ортопедията е огромен дял от стоматологията.

Нейната функция е да бъде възстановена целостта на съзъбието.

Причините за нарушаването му са няколко – разрушаването на короната на един или няколко зъбаили изваждането им.

Когато зъбните тъкани са сериозно увредени икороната е силно разрушена класическото възстановяване с пломба не е ефективно – тя бързо пада, а много често от голямото налягане при дъвчене пломбата става причиназъбът да се разцепи.

За това в тези случаи се прибягва до други методи за възстановяването на целостта на зъба.

Коронки

Изграждането чрез пинлей от метал или с фиброоптичен пинлей /без метал/ върху който се поставя корона.

Какво е пинлеят – това е щифт, който се изработва в зъботехническа лаборатория. Единият му край влиза в корена на зъба, а другият му край остава като основа /пънче/ за бъдещата изкуствена корона

Когато се стигне до изваждането на зъб е изключително важно на негово място да бъде поставен изкуствен. Ако отворилата се дупка остане незапълнена се стига до дестабилизиране на околните зъби, тяхното разместване и ако не вземете адекватни мерки, може да загубите и тях.

Хубавото е, че в съвременната стоматология и зъботехника възстановяването на липсващите зъби може да бъде по много различни начини, чрез огромна палитра от материали, които освен здравето, възстановяват красотата и очарованието наусмивката.

Ще разгледаме един пример: Неприятно, но се случва и се налага да Ви бъде изваден 1 зъб.  Най-съвременният начин за възстановяването му е поставянето на имплант.

Не винаги обаче, това е възможно и тогава на помощ идва традиционнатаортопедия.

Най-разпространеният в близкото минало начин за възстановяване на съзъбието е, като бъдат изпилени съседните 2 зъба и бъде поставен мост.

zaben-most

Минусът в този вариант е, че се налага да се наруши целостта на съседнитезъби.

Когато липсват един – два зъба проблема се решава относително лесно. Истинските проблеми започват, когато липсват много зъби, крайните зъби или изобщо нямазъби в устата.

Протези и корони

Тук е мястото да уточним, че видовете зъбни протези биват два основни вида – неснемаеми / неподвижни – циментират се в устата за постоянно и не се свалят/ и снемаеми /подвижни/ зъбни протези

Неснемаемите зъбни протези основно са короните и мостовете.

Няма да Ви заливам с информация за огромното разнообразие от материали, които се използват в съвременната зъботехника и стоматология, само ще Ви кажа че основните разлики са във видовете метал /благородни, полублагородни, неблагородни/ и видовете естетично покритие на зъбите /керамично, фотокомпозит, пластмаса/.

Най-съвременните тенденции в ортопедията са безметалните керамични конструкции. Основно тяхно предимство е изключително добрата естетика, която почти до съвършенство наподобява естествените Ви зъби.

Каква конструкция и от какви материали е най-подходяща за вашия случай?

Трябва да се оставите в ръцете на зъболекаря.

Снемаемите зъбни протези са известни именно с това име – протези.

protezi-gorna-i-dolna

Те също биват няколко основни вида:

Обикновени пластмасови протези,

Моделноляти протези /основата им е от метал, те са значително по-тънки и удобни за носене и не на последно място са по-здрави/

Шприцвани протези – тези протези се изработват също от пластмаса, но на принципа на моделнолетите протези. Те обаче не са приложими за всички ситуации.

Има случаи, в които е необходимо да се съчетаят двата вида протезиране – комбинирано протезиране. Между неснемаемата и снемаемата протеза се прави връзка  – става. Ставата стабилизира подвижната протеза, в същото време позволява тя да бъде сваляна и поставяна неограничен брой пъти.

Информация

НЗОКДа
Възраст на пациентитеВсякаква

Приемно време

Понеделник - Петък8.00 - 19.00
Събота10.00 - 17.00
Неделя11.00 - 15-00

Детайли за услугата

Харесва ли ти?2
Категории
Дата31.03.2015
Атор